maanantai 2. marraskuuta 2015

Viikko 44: Ysäriviikko @ ”Back to the 90`s”

Manseviikon jälkeen lähdin aikamatkustamaan takaisin ysärille ”Back to the 90`s”-viikon merkeissä. Viikkotehtävän tarkoituksena oli elää 1990-luvun tyylillä vuoden 2015 maailmassa. Otin esimerkiksi internetin ja kännykän pois käytöstä. Kännykkä toimi ainoastaan lankapuhelimen korvikkeena eli se oli kotona eteisen pöydällä ja sain vastata siihen tai soittaa sillä vain jos olin kotona. Internetiä en halunnut myöskään käyttää viikon aikana, koska halusin lisähaastetta tähänkin viikkotehtävään. Viikon tavoitteisiin kuului myös mm. vhs-videoiden katselua, 8-bittisen & Super Nintendon sekä 90-luvun tietokonepelien pelaamista. Televisiosta sain katsoa ainoastaan YLEn kanavia, Maikkaria sekä Nelosta. Kirpputoreilta oli tarkoitus etsiä 90-lukuun liittyviä vaatteita ja tavaroita. Siinä oli suurimmat etukäteislähtökohdat viikolle, mutta olin valmis reagoimaan ja muuttamaan omaa toimintaani jos tajusin, ettei kyseinen asia liity 1990-luvulle.

Ysärikamaa.

Rakas päiväkirja...

...heräsin maanantaiaamuna herätyskellon pirinään ja minulla oli outo tunne. Minulle tuli heti heräämisen jälkeen sellainen fiilis, että tästä viikosta tulee haastava. Edellisen kerran näin vahva fiilis on tullut tänä vuonna salaviikkotehtävän alussa viikolla 7 ja huippu-urheilijan treenviikolla (vko28). Herätyskellon pirinän sammuttua suuntasin suihkuun ja aamulenkille Mojiton kanssa. Aamutoimien jälkeen avasin television ja katsoin YLEn teksti-tv:n sivulta 235, mitä yön NHL-kierroksella oli tapahtunut: tämänkin asian olin viime vuosina katsonut netin kautta. Myös sään olen viime aikoina katsonut kännykästä, mutta nyt katsoin lämpötilan ulkomittarista ja myöhemmin viikon aikana uutisten säätiedotuksesta. Mielenkiintoinen havainto heti ensimmäisestä ysäripäivästä oli se, että sain päivän aikana tehtyä enemmän eri asioita kuin viime aikoina normaalisti. Merkittävin tekijä tähän lienee niin yksinkertainen asia kuin netittömyys ja kännykän puute. Nämä kaksi asiaa vievät huomaamatta enemmän aikaa kuin sitä monet meistä edes tajuavat. Maanantaina kävin Joensuun Areenalla ja mukanani oli ensimmäinen salibandymailani, jonka sain vuonna 1999 joululahjaksi: se oli edelleen tallessa ja ihan kelvollisessa kunnossa. Kävin myös kirjastossa pitkästä aikaa ja lainasin sieltä 1900-luvun pihaleikkikirjan, jääkiekon MM95-kisojen koostekirjan sekä taikatemppukirjan. Maanantaina sovin kolmen eri ihmisen kanssa mihin kellonaikaan nähdään ja missä: näitä asioita ei ole tarvinnut samalla tavalla sopia pitkään aikaan, kun on voinut kännykällä soitella perään jos myöhästyy tai tulee muita muutoksia sovittuun aikaan. En ole pitkään aikaan enää tykännyt olla salibandymaalivahtina, mutta viikkotehtävän hengessä olin yliopiston sählyvuorolla maalivahtina ja puin päälleni vanhan Timo Vertalan JyPin paidan, joka sekin on ysäriltä peräisin.



It´s disco time!


Tiistaina järjestettiin Educalla ”kouludisco”, joka sopi enemmän kuin mainiosti tähän viikkotehtävään. Kävimme tiistaina ennen discoa pyörimässä kirpputoreilla ja sieltä löytyi 90-lukuun liittyviä tavaroita. Ostin kirpparikierrokselta itselleni jojon, discoiltaa varten ruutupaidan, puuhelmet ja aurinkolasit. Jojon kanssa kikkailu oli muuten mukavaa, mutta en muistanut enkä osannut enää oikein mitään jojo-temppuja mitä lapsena tuli tehtyä. Olenpahan jälleen JoJon onnellinen omistaja niin voin myöhemmin harjoitella vanhat temput uudestaan.

YoYo!

Educan tiistai-illan kouludiscossa oli klassisia discokilpailuja (mm. lakunsyöntiä, limbokisaa ja arvontoja). Itse osallistuin limbokisaan, jossa jäin toiseksi: alitin riman selkeästi, mutta kallistin päätäni tuomariston mukaan liikaa sivulle ja se oli kielletty finaalivaiheessa. Minä en ole ollut arvonnoissa koskaan erityisen onnekas, mutta nyt voitin itselleni ”Kädenjälki”-pelin tai siis laatikon, jossa on välineet joiden avulla voi kehystää oman kädenjäljen. Discoillan huipennuksena toimi illan kuninkaan ja kuningattaren valinta. Discon kuningattareksi valittiin samaan aikaan kanssani yliopisto-opinnot aloittanut Auli ja kuninkaaksi valittiin minut! Olin erittäin otettu kuningas-tittelistä, sillä en ollut tällaista kunnianosoitusta saanut koskaan kouludiscoissa. Ainoastaan Varkauden legendaaristen torpan discojen tanssikisoissa oli tullut menestystä. Discoilta toi mieleen paljon muistoja erityisesti juuri Varkauden ajoilta.

Discokuningas.

Elektroniikkaa ja ysäripelejä


Televisiostani poistui ysäriviikon ajaksi kaikki muut kanavat paitsi YLEn kanavat, Maikkari ja Nelonen. Viikon aikana katselin televisiosta lähinnä vain uutiset, urheilu- ja tulosruudun sekä teksti-tv:tä selailin pari kertaa päivässä. En ollut katsonut uutisia televisiosta näin paljon moneen vuoteen. Lauantai-iltana katsoimme pyhäinpäivän/halloweenin teeman mukaisesti mm. legendaarista Halloween-elokuvaa vuodelta 1978 sekä ysärin kauhuklassikkoa Scream 1:stä. VHS-soittimen sain maanantaina Jesseltä lainaan, mutta se ei ikävä kyllä oikein toiminut. Minulla on vielä tallessa kymmeniä videokasetteja ja kaikkien sisällöstä en ole varma, joten olisi ollut kiva ysäriviikon merkeissä tarkastaa mitkä niistä ovat turhia ja mitkä voisi säilyttää. Yritän löytää viimeistään kirpputoriviikolla toimivamman vhs-soittimen, jotta voin katsella löytyykö videoarkistosta jotain säilytettäviä klassikoita. Videoarkistostani löytyy ainakin jalkapallon MM-kisojen otteluita (-86, -90 & -94), jääkiekon MM-finaali 1995, Titanic-elokuva, Kummeleita sekä joskus lahjaksi saamani kolmiosainen ”Lassen maailma”-piirrettysarja, jota en vieläkään päässyt katsomaan.

VHS-videoita oli, mutta tekniikka petti.

Myös Nintendo (8-bittinen) oli valmiina viikkoa varten jo sunnuntaina. Nintendo ei toiminut kuin hetkellisesti, joten lainasin opiskelukaveriltani Mikolta Super Nintendon, joka onkin enemmän ysäriä kuin 8-bittinen, sillä Super Nintendo julkaistiin 1990-luvun alussa ja sen huippuvuodet olivat jo ohi 2000-luvulle siirryttäessä. Super Nintendosta en ole koskaan oikein tykännyt ja tälläkään viikolla en siitä innostunut yhtä paljon kuin olisin 8-bittisen peleistä innostunut. Super Nintendon lisäksi pelasin itselle tuttuja 1990-luvun tietokonepelejä: eniten pelasin mäkihyppyklassikkoa Ski Jumpingia sekä Segan NHL97-peliä emulaattorin kautta. Olin menossa NHL97-pelissä kohti Stanley Cup-voittoa, mutta tietokone tilttasi eikä tallennus toiminut, joten tällä kertaa jäi vuoden 1997 Stanley Cup saavuttamatta. Nämä esimerkit kuvaavat hyvin sitä, että vaikka nostalgisuus nostaa päätään kun muistellaan esim. juuri ysäriaikoja niin onhan tässä maailmassa tekniikka kehittynyt ja nykyään voi pienistä ongelmista huolimatta luottaa siihen, että tekniikka toimii, ainakin paremmin kuin aiemmin.

Vanhat NHL-pelit toimii edelleen.

Sähköautorataa, uutiskatsausta, ysärimusaa ja viikon huipennuksena Titanic


Sain vuosi sitten opiskelukaveriltani Jannelta lainaan sähköautoradan. Ysäriviikon kunniaksi rakensin itselleni sähköautoradan olohuoneen lattialle ja sitä tuli jälleen ajeltua jonkin verran (lyhyt videopätkä löytyy alempaa). Muita ysärijuttuja viikon aikana oli myös 1990-luvun cd-levyjen kuuntelu. Minulla on tallessa 1990-luvun cd-levyistä mm. Captain Jackin, Sashin, Backstreet Boysin sekä Tenavatähtien (-93) levyt. Löysin myös vanhat ”Turtles”-pussilakanat, jotka otin käyttööni vielä kerran. Ysäriviikkoon liittyvä tilanne sattui vielä sunnuntaina, kun olin menossa kauppaan, mutta muistin että kaupat eivät olleet auki sunnuntaisin 90-luvulla. Jätin siis kauppareissun väliin.



Otin kirjastolainojen lisäksi luettavaksi myös tallessa olleita 90-luvun Aku Ankka-lehtiä sekä vuoden 1990-1999 ”Mitä-Missä-Milloin”-kirjasarjan kirjat. Oli mielenkiintoista lukea koko vuosikymmenen tapahtumia näin vuosia myöhemmin. Omat tietoni 1990-luvun tapahtumista liittyvät suurimmaksi osaksi urheiluun, joten oli mielenkiintoista silmäillä kaikkien vuosien uutiskoosteet. En lähtenyt lukemaan kaikkia ”MMM”-kirjoja alusta loppuun, koska siihen ei olisi aika riittänyt, mutta pelkkä silmäily antoi jo aikaisempaa parempaa kuvaa 90-luvun maailman tapahtumista. Kokosin vielä tähän alle pienen koosteen 1990-luvusta kirjasarjan mukaan. Valitsin joka vuodesta kolme isohkoa uutisaihetta sekä kolme ”uutta” sanaa, jotka oli pinnalla kyseisenä vuonna (kirjasarjan mukaan).

1990: Iranin maanjäristyksessä kuoli n. 50 000, Irak miehitti Kuwaitin ja Saksa(t) yhdistyi.
”Uusia” sanoja: lambada(tanssi), multimedia + älykortti.


1991: Persianlahdessa sodittiin, Bangladeshin hirmumyrskyssä kuoli n. 150 000 ihmistä, Neuvostoliitto lakkasi olemasta ja Boris Jeltsinistä tuli Venäjän presidentti.
”Uusia” sanoja: kännykkä, KELA-kortti + V-tyyli.


1992: Slovenia ja Kroatia itsenäistyi, Barcelonassa järjestettiin kesäolympialaiset ja Bill Clintonista tuli USA:n presidentti.
”Uusia” sanoja: kestovaippa, nanotekniikka + sähköposti.


1993: Tshekkosslovakia jakautui kahtia, Israel ja Palestiina solmivat rauhansopimuksen ja yli 100 000 suomalaista ”näki nälkää” vuoden aikana.
”Uusia” sanoja: biodiesel, interaktiivinen + satanismi.


1994: Martti Ahtisaaresta tuli Suomen presidentti, Ruandassa verinen sisällissota ja Brasilia voitti jalkapallon maailmanmestaruuden.
”Uusia” sanoja: CD-levy, pullamössönuoriso + moposkootteri.


1995: Suomi liittyi Euroopan Unioniin, voitti jääkiekon maailmanmestaruuden ja Israelin pääministeri Jitzhak Rabin murhattiin.
”Uusia” sanoja: aikuislukio, europarlamentti + pin-koodi.


1996: Tietokone voitti Garri Kasparovin shakissa, ”Hullun lehmän”-tauti teki tuhoa ja Jokelassa tapahtui dramaattinen junaturma.
”Uusia” sanoja: euro, hymiö + kettutyttö.


1997: Prinsessa Diana kuoli auto-onnettomuudessa, Kim-Jong Il valittiin Pohjois-Korean johtoon ja Steen Christensen tappoi kaksi poliisia Helsingissä. Niin ja Titanic tuli elokuviin! :)
”Uusia” sanoja: limuviina, paparazzi + tamagotchi.


1998: Bill Clintonin naisseikkailut (Monica Lewinsky), Suomi sai 12 mitalia Naganon talviolympialaisista ja Mika Häkkisestä tuli F1-maailmanmestari.
”Uusia” sanoja: freeware, HTML + suuhygienisti.


1999: Turkin maanjäristyksessä kuoli yli 15 000 ihmistä ja 200 000 ihmistä jäi kodittomaksi, Mika Myllylä voitti 3 MM-kultaa Ramsaussa ja maailma pelkäsi mitä tapahtuu kun vuosituhat vaihtuu.
”Uusia” sanoja: irkkaus/irkkaaminen, millennium(+Y2K) + teletapit.


Päätin ysäriviikon omasta mielestäni parhaalla mahdollisella tavalla katsomalla Titanic-elokuvan. Titanic ilmestyi elokuvateattereihin vuonna 1997 ja on yksi kaikkien aikojen eniten tuottaneista elokuvista. Titanic on edelleen lempielokuvani edelleen, vaikka olen nähnyt sen monta kertaa. Elokuvassa on kaikkea mitä hyvä elokuva tarvitsee: selkeä juoni, draamaa, vahvat ja erilaiset henkilöhahmot, hienot lavasteet, oivallinen musiikki ja äänet ja vaikka mitä. Titanic on uppoamaton klassikko.

Jack & Rose <3

Vain nostalgiaa


Ysäriviikko oli ihan hauska viikko. Viikon aikana tuli muisteltua 1990-lukua myös kavereiden kanssa ja tuli todettua, että paljonhan maailma on niistä ajoista muuttunut. Viikon aikana sain tehtyä enemmän asioita kuin normaalisti ja yksi syy oli varmasti kännykän ja internetin puute. Vaikka en kuuluu kännykänräplääjien aktiivisempaan puoliskoon niin silti sitä tulee käytettyä joskus hieman liikaa myös turhaan. Olin suunnittelut ja odottanut tätä viikkotehtävää alkuvuodesta saakka ja odotin, että tämä olisi ollut jotenkin mullistava ja yksi vuoden hauskimmista viikkotehtävistä. Sitä tämä ei kuitenkaan ollut, vaikka nostalgisuus ja vanhojen aikojen muistelu olikin mukavaa. Viikkotehtävän tunnelmaa latisti tietenkin tekniset ongelmat (vhs-soitin, nintendo...), mutta muuten tuli todettua, että onhan tämä maailma kehittynyt myös hyvään suuntaan monessa asiassa.

Nintendo ei pelittänyt :(

Oma viikkotehtäväsuoritukseni oli onnistunut, koska pystyin olemaan ilman internetiä ja kännykkää ja kaikki muukin toiminta oli melko hyvin sidoksissa 90-luvulle. En epäillyt hetkeäkään, etten pystyisi olemaan ilman kännykkää ja nettiä viikon ajan eikä viikon aikana tullutkaan mitään haasteita sen suhteen. Kännykän ja netin puute olisi nykyään todennäköisesti hyvin monelle ihmiselle erittäin haastava tehtävä. Kiinnitin viikon aikana entistä enemmän huomiota siihen, miten paljon ihmiset ovat erityisesti älypuhelimen kanssa tekemisissä. Kaupungilla ja lenkkipoluilla tulee vastaan ihmisiä, jotka tuijottavat älypuhelintaan enemmän kuin ympäröivää maailmaa. Myös yliopistolla ja kavereiden kanssa aikaa viettäessä puheet menevät usein tyhjille korville, koska älypuhelin kiinnostaa enemmän. Kuten jo vuoden ensimmäisellä älypuhelinviikolla huomasin niin on älypuhelimissa toki paljon hyviä asioita, mutta tämä viikko osoitti minulle sen toisen puolen melko vahvasti. Itse pärjäsin viikon hyvin ilman sitä enkä kokenut jääneeni mistään paitsi.


Avasin mobiilidatan maanantaiaamuna ja viikon yhteydenottotulokset olivat:
- 8 vastaamatonta puhelua (1 "tärkeä")
- 2 tekstiviestiä
- 14 sähköpostiviestiä (3 tärkeähköä)
- 432 whatsapp-viestiä (ei yhtään tärkeää)
- 4 facebook-viestiä (1 erittäin tärkeä)



Viikko 45: Graduviikko


Paluu 1990-luvulta takaisin vuoteen 2015 tuo eteen työntäyteisen viikon, sillä viikolla 45 on vuorossa graduviikko. Aloitimme graduparini Turkan kanssa gradun työstämisen viime joulukuussa, mutta todellinen työskentely alkaa kunnolla tällä viikolla ja jotta se lähtee tehokkaasti liikkeelle niin paras tapa sitä ajatellen on toteuttaa se nimenomaan viikkotehtäväsuorituksena. Viikkotehtävän tavoite ei ole saada gradua viikon aikana valmiiksi vaan tarkoituksena on tehdä gradua 8 tuntia päivässä viikon jokaisena arkipäivänä eli kyseessä on ns. toimistotyöviikko. Päivittäisen työajan sisään kuuluu aamu- ja iltapäiväpalaverit, kaksi 15 minuutin kahvitaukoa sekä yksi puolen tunnin mittainen ruokatauko. Ainoana poikkeuksena kalenterissa on keskiviikko, jolloin meillä on keskellä päivää yliopiston sählyliigan pelit. Viikon tavoitteena on saada teoriaosuus mahdollisimman valmiiksi ja aloittaa viime keväänä toteutetun seurantatutkimuksen tulosten analysointi. Gradussa tutkimme 5.luokkalaisten oppilaiden viihtymistä liikuntatunneilla sekä yleisen fyysisen aktiivisuuden vaikuttamista siihen. Ei muuta kuin tehokasta viikkoa itse kullekin! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti